1. 東洋大学TOP
  3. 教育
  4. 学部・学科
  5. 理工学部
  6. 理工学部 合田達郎教授の論文が『Journal of Materials Chemistry B』のLunar New Year Collection 2022に選出されました

2022年2月11日、理工学部生体医工学科の合田達郎教授のScopus掲載論文(東京大学・東京医科歯科大学との共同研究、共同責任著者)が『Journal of Materials Chemistry B』のLunar New Year Collection 2022に選出されました。

『Journal of Materials Chemistry B』は生物学および医学に関連する材料化学分野の国際学術誌(インパクト・ファクター6.331)であり、Lunar New Year Collection 2022は2021年に『Journal of Materials Chemistry B』へ掲載されたアジアに拠点を置く研究者の論文のなかで人気の高い30本の論文が選出されます。

選出論文

Eger Boonstra, Hiroaki Hatano, Yuji Miyahara, Satoshi Uchida, Tatsuro Goda, Horacio Cabral, A proton/macromolecule-sensing approach distinguishes changes in biological membrane permeability during polymer/lipid-based nucleic acid delivery, Journal of Materials Chemistry B, 2021, 9(21), 4298-4302.

Abstract

Endosomal escape is crucial for the delivery of nucleic acids. However, the understanding of the underlying mechanisms is still deficient. In this work, we explored the effects of lipid- and polymer-based transfection reagents on the permeability of cellular membranes through an innovative method combining a proton-sensing transistor and a cytosolic LDH leakage assay, which allows us to distinguish between modes of molecule permeation that may occur during endosomal escape. By testing the commercial reagents lipofectin and in vivo JetPEI under physiological and endosomal pH conditions, we found that both lipid- and polymer-based transfection reagents have pH-dependent pore-forming activity, with the former creating smaller pores than the latter. This versatile approach of assessing carrier–membrane interactions is expected to contribute to the development of next-generation nucleic acid delivery systems.