1. 東洋大学京北中学校 >
  2. News >
  3. 中学3年生 英語スピーチコンテストを行いました

中学3年生 英語スピーチコンテストを行いました

228()、中学3年生の「英語スピーチコンテスト」を行いました。

今年度は、コロナ禍の影響によって多くの行事の日程変更が続き、3年生のみでの実施となりました。(1・2年生については、後日合同で実施する予定です。)

コンテスト当日に向けて、代表者たちはそれぞれに準備を重ねてきました。12月はオンライン授業期間があったり入試のための自宅学習日があったりと準備をするのが難しい状態でしたが、そのような中でも代表者たちはしっかりと自宅で準備をし、本番に臨みました。

3年生のテーマは、“SDGs”

抑揚や身振り手振りなどを大胆につけたスピーチ、思わず笑いを誘うようなスピーチ、静かに聞き手をその世界観に引き込むようなスピーチなど、どのスピーチも発表者それぞれの良さが全面に出ていました。

2 3

6 4

見事金賞となったのは、” My Opinion for the SDGs”というテーマでスピーチした大河原青空くんでした。

以下は、大河原青空くんのスピーチ原稿です。

My Opinion for the SDGs

Hello. My name is Sora Ohkawara.

Today, I would like to talk about the SDGs.

I have a question for you.

When you hear of the words ”SDGs,”

WHAT do you think about them?

Maybe you think it is too difficult to do anything about the environment.

I had had the same idea.

I had thought the SDGs were ONLY used for official things or work. So, I hadn’t been interested in it.

But one day, I realized we can’t wait ANYMORE for the government to do something. After that, I have tried to take small actions.

For example,

First, I turn off the lights when I leave the room,

I don’t expect my mom to turn them off.

Second, I try to avoid wasting water when I am using the taps.

Third, I try not to buy bento’s with lots of plastic packaging to reduce pollution.

That’s about all you need to do.

In my opinion, we don’t have to take large actions,

like protecting endangered animals, such as gorillas or elephants.

Of course, these actions are very important, but most of these need A LOT of preparation.

So, I believe we should change our behavior in many small ways instead of big, difficult actions.

In conclusion, THE most important point is doing something that you can do EASILY and EVERY DAY.

NOTHING will happen if you DO NOT take any actions.

Your action will change THE world.

Thank you for listening to my speech.

1 10